Design av Visitkort: 3 tips

Visitkort trycks i många varianter, färger och former. Allra vanligast i Sverige är formatet 90x55mm, med kreditkortsstorleken 85x55mm som tvåa. Det finns dock egentligen ingenting som säger att ett visitkort inte kan ha ett annat format, men för de flesta som förvarar visitkort i plånboken är det fortfarande lämpligt att de får plats där.

Många designtips fokuserar på den grafiska formgivningen – och det går att göra mycket häftigt med sin layout. För oss som även arbetar med den grafiska produktionen finns det dock vissa andra tips att komma med, för att visitkortet ska bli bra även utanför skärmen. Det finns som vanligt vissa saker som alltid gäller när du skapar ditt visitkort:

  • Arbeta i layoutprogram, helst Adobe InDesign
  • Arbeta i rätt slutformat, det vill säga rätt millimeterstorlek på dokumentet
  • Använd CMYK-färger
  • Skapa en Tryckfärdig PDF

Med dessa överstökade kan vi gå vidare till designtipsen!

1) Använd inte ramar till visitkortet

När man trycker har man alltid en viss felmarginal i tryckets precision, och det syns allra tydligast på små trycksaker. En millimeter till höger på ett visitkort är betydligt tydligare än en millimeter på en affisch – särskilt om visitkortet har en ram!

Undvik därför kort där tryck och skärning måste vara hundra procent exakt för att det skall se bra ut. Det är många faktorer som påverkar i en tryckprocess och en felmarginal på 1-2 millimeter är inte ovanligt.

Visitkort med ram

Visitkortet med ram som du tänkt dig.

Visitkort med ram efter skärning

Visitkortet efter skärning (något överdrivet)

Det här är också en av anledningarna till att vi alltid rekommenderar att man använder minst 3 millimeter utfall till alla sina trycksaker.

2) Åtminstone 8 punkters text

Minimalistiskt är fortfarande trendigt, men när det blir så minimalistiskt att man behöver glasögon för att läsa texten är det ingen höjdare längre. Det är även en tryckteknisk detalj att desto mindre textstorlek desto större risk för att texten ser spräcklig ut.

Vill man absolut ha mindre text rekommenderar vi att man i första hand använder text som är 100% svart, då man åtminstone får ett heltäckande raster även i digitaltryck. Det andra alternativet är att trycka med pantonefärg i offset, vilket sällan är aktuellt för visitkort.

Grått raster

Ett grått raster ser ut såhär. I liten text kan resultatet bli spräckligt om man inte använder offsettryckta pantonefärger eller 100% av cyan, magenta, gul eller svart.

Gör oss alla en tjänst och använd minst 8 punkters text istället – tänk på de som ser lite sämre.

3) Visitkortets funktion

Förutom att vara en effektiv förmedlare av kontaktinformation kan visitkort användas till fler användningsområden. Många använder visitkortets baksida till att skriva ner tidsbokningar eller göra kundspecifika anteckningar. Man kan även använda dem som stämpelkort, eller varför inte sätta på en QR-kod så att mottagaren snabbt kan få in era kontaktuppgifter i sin telefon?

Det finns också argument för att man inte skall använda “roliga” material som aluminium, plast och metall då man förlorar möjligheten att skriva på korten. Man kan ha olika åsikt om visitkortets baksida, huruvida den skall vara blank så man kan skriva på den, innehålla en QR-kod, en bild på dig själv, företagets logo, en heltäckande färg med mera.

Fundera på hur du själv kommer använda kortet och om du kommer behöva det för någon extra funktion, det är inte många som behöver kortets båda sidor för kontaktinformation. Så kan du få mervärde ur dina visitkort.

Till sist

Behöver man ett visitkort idag, när man har alla kontaktuppgifter digitalt? Svaret är ja – i processen att överföra sina kontaktuppgifter på ett smidigt sätt till en ny kontakt är visitkortet fortfarande oslagbart.

Redo att trycka dina visitkort? Begär en offert från oss!